Blue Monday 20 januari 2014 en het ophouden van “schone schijn”.

Blue Monday 20 januari 2014 en het ophouden van “schone schijn”.

January 20th, 2014

Cliff Arnall, een psycholoog, heeft 20 januari 2014 als meest deprimerende dag van het jaar bestempeld. Mensen zouden hun goede voornemens al weer hebben opgegeven, teveel geld hebben uitgegeven tijdens de feestdagen in december, het weer laat veelal ook te wensen over. Velen voelen zich, zegt hij, neerslachtig.

Af en toe een dipje doorgaan is geen probleem. Toch blijken veel mensen in Nederland last te hebben van depressiviteit en er rust een zeker taboe op. Om die mensen wat op te vrolijken zendt Comedy Central vandaag 20 januari 2014 een speciale Blue Monday Conference uit waar naast Mike Boddé en Dolf Jansen ook Kees Prins, Dames voor na Vieren, Droog Brood, Katinka Polderman en Ton Kas aan meewerken.

Ik las dit vanmorgen en het bracht me terug naar het gesprek dat ik gisteren voerde. Tijdens het verjaardagsfeest van haar moeder sprak ik met de dochter. Tussen haar 10e en 12e was ik haar juf. Wat een leuke ontmoeting. Zij heeft psychologie gestudeerd en werkt nu bij een groot bedrijf als zzp ‘er. Ze houdt zich bezig met het optimaliseren van processen. Ze is min of meer door toeval in dit werk beland. Ik vroeg haar wat de reden is dat ze daar als zzp ‘er werkt. Ze vertelde dat het bedrijf deze hele afdeling gaat opheffen en dat er geen geld meer wordt besteed aan mensen in vaste dienst aannemen. Toch moet er bepaald werk gedaan worden en dus hebben ze haar gevraagd deze klus tijdelijk te doen. En zo werd ze zzp ‘er. We spraken over de voors en tegens van het zelfstandig ondernemerschap. Wat haar het meeste tegenviel was de “eenzaamheid”. Ze vertelde dat ze toch veel in haar eentje moest oplossen en miste de samenwerking, interactie en gezelligheid van het werken in een team en/of afdeling. Vervolgens kregen we het over de mensen met wie ze toch werkzaamheden moet afstemmen. Het bleken veel jonge mensen te zijn die volgens haar te druk-druk-druk zijn met werk, soms een gezin, familie, vrienden, social media, etc.

Ze vertelde dat er in haar optiek vaak “schone schijn” wordt opgehouden naar de omgeving over het leuke en volle leven dat mensen leiden. Via m.n. de social media worden foto’s en verhalen gedeeld van mooie vakanties, bezoekjes aan hippe steden, sportwedstrijden, geweldige feesten, borrels in bars, etentjes met vrienden, nieuwste aankopen, eerste koophuizen, leuke lieve kindertjes, enz. Wat nauwelijks gedeeld wordt en zeker niet via social media is dat waar relaties overgaan er verdriet is en mogelijk geeft dat ook een gevoel van eenzaamheid. Ook dat kleine kindjes veel energie en tijd vragen en dat het leven van een jonge ouder echt niet altijd rozegeur en maneschijn is. Ook worden financiele problemen of de gevolgen van verslavingen vaak niet gedeeld en die zijn er soms wel. Ook andere onderwerpen die minder fijn zijn om mee te maken in een leven worden vaak niet tot nauwelijks gedeeld met de omgeving, vertelde ze. Daardoor kan er sprake zijn, volgens haar, van “leven in een schijnwereld”. Ze vertelde dat er in haar omgeving meerdere mensen op jonge leeftijd overspannen raakten dan wel burnouts opliepen. Vaak waren die mensen zichzelf “kwijtgeraakt”. Ze konden op dat moment niet meer meedoen aan “de ratrace”. Herkenbaar?

Na het instorten volgt een proces van herstel en dat kost vaak veel tijd. En dat niet alleen. Ook moeten deze mensen als het ware opnieuw op zoek naar hun eigen identiteit. Ook zullen zij zich bezig gaan houden met vragen als: Hoe wil ik leven? Hoe wil ik werken? Wat heb ik nodig? En nog vele andere indringende vragen zullen opborrelen en antwoorden vragen.

Niet iedereen slaagt erin om dit herstelproces zelfstandig te doorlopen al dan niet met hulp van een zelfhulpboek of website enz. Werk je bij een bedrijf en herken je jezelf in dit verhaal schroom dan niet om hulp in te schakelen via je leidinggevende en/of Arbodiensten. Vaak kan in de preventieve sfeer veel “aangepakt” worden zoals b.v. een programma volgen gericht op time-management. Ook een programma op het gebied van work-lifebalance of het voorkomen van een burn-out kan veel inzicht bieden en tot gewenste veranderingen leiden. Durf te vragen om een goede trainer/coach. Soms is therapie noodzakelijk. Werk je als zzp ‘er of ondernemer weet dan ook de weg te vinden naar de diverse training- en coachingprogramma’s. Een trainer/coach kan je vaak weer “op de rit” krijgen. En natuurlijk kan je huisarts meedenken in welke oplossingsrichting er eventueel kan worden gedacht.

Jezelf goed kennen, je eigen waarden naleven, je eigen grenzen stellen, je eigen tijd bewust indelen, je ontspanning regelen…dit alles is van wezenlijk belang voor een geestelijke en lichamelijke gezondheid. Uiteindelijk komen de meeste  mensen sterker uit een lastige en leerzame periode.

Wil je, je gedachten en/of ervaringen delen? Dat kan in het reactieveld!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *