De Kunst van het leven anno Nu

De Kunst van het leven anno Nu

January 7th, 2014

Vanmorgen had ik een telefoongesprek met een dame die als P&O ‘er werkzaam is bij een grotere organisatie. Ze vertelde dat ze tijdens de kerstvakantie heerlijk had kunnen skiën met haar gezin. Ze was daardoor goed uitgerust en ze had ‘haar hoofd kunnen leegmaken’. Daardoor kon ze nu, vertelde ze, met een  frisse blik aankijken tegen een aantal zaken in haar organisatie die aangepakt en opgelost moeten gaan worden.

Ze vertelde ook dat ze zich had afgevraagd wat voor haar ‘de Kunst Van Het Leven Anno Nu’ is . Ze was tot de conclusie gekomen dat het voor haar zit in het woord BALANS . Dat balans houden vindt ze een flinke uitdaging.

En vermoedelijk is dit voor vele mannen en vrouwen herkenbaar. In de coachingstrajecten die ik begeleid als trainer/coach is dit een thema dat veelal speelt. Hoe houd ik/ houden we alle ballen in de lucht is dan de vraag. Er zijn ook zoveel aandachtsgebieden (ballen) naast werk en carrière die om aandacht en tijd vragen. En..voor al die aandachtsgebieden, ook wel levensterreinen genoemd, heb je daarnaast ook voldoende energie nodig.

Vaak hebben mensen, naast het werk, ook een gezin met een heel huishouden eromheen. Dat vraagt het nodige van ouders. Kinderopvang en scholen doen ook geregeld een beroep op de flexibiliteit van ouders dan wel er moeten dingen geregeld , gemaakt, aangeschaft worden voor b.v. feesten of projecten. Wanneer kinderen wat ouder en zelfstandiger worden, wordt er een ander beroep gedaan op ouders. Mogelijk moet er hulp geboden worden bij het huiswerk  of ga je vaker mee naar sportwedstrijden, etc. Veel ouders hebben zelf ook ouders die ouder worden en meer zorg en aandacht en tijd nodig hebben. Uiteraard hebben mensen ook behoefte aan contacten met familie en vrienden. Het is gezellig om elkaar te ontmoeten en dat vraagt soms wel wat meer op gebied van organisatie en planning. Er zijn ook gezinnen die samengesteld zijn en dan moet er ook rekening gehouden worden met de planning van de “andere ouder”.

De dame met wie ik sprak vertelde dat ze geregeld ‘me-time’ nam en met een vriendin samen ‘we-time’. Ze heeft dat nodig om energiek te blijven.

Werk je om te leven? Leef je om te werken?

Maslow heeft ooit een mooi model ontwikkeld (pyramide van Maslow) en wat hieronder volgt is gebaseerd op dat model.

Werk biedt een inkomen en een bepaalde vorm van zekerheid en veiligheid alhoewel je tegenwoordig steeds vaker tijdelijke contracten ziet. Werk zorgt voor sociale contacten en interactie. Je maakt deel uit van een groep en draagt een steentje bij aan het grotere geheel; de maatschappij. Werk versterkt vaak het zelfvertrouwen en het zelfrespect. Je krijgt ook, als het goed is, geregeld waardering voor dat wat je presteert en/of doet. Werk geeft status en je kunt je ontwikkelen als persoon en als professional. Werk biedt de mogelijkheid om je talenten en kwaliteiten te benutten en bij te dragen aan een betere wereld.

Voor mij zelf is werk is een van de aandachtsgebieden in mijn leven.  Het is betekenisvol en brengt me veel! Ook andere aandachtsgebieden in mijn leven ervaar ik al heel  waardevol en boeiend. In het verleden sloeg bij mij geregeld de weegschaal door naar teveel en hard werken. Het kostte me vaak moeite om voldoende tijd, aandacht en energie over te houden voor mijn gezin. Ik zelf kwam in de verdrukking. Ik hield (gelukkig) van mijn werk en was daarbij plichtsgetrouw en heel loyaal naar mijn werkgevers. Vele jaren en wijze levenslessen later begreep ik dat het leven veel boeiender en leuker wordt wanneer er meer BALANS is tussen de diverse aandachtsgebieden. Daar heb ik wel moeite voor moeten doen. Ik leerde keuzes te maken en beter mijn tijd en energie te verdelen in de week, de maand, het jaar.

Een van de opdrachten die ik vaak geef in coachingstrajecten is om al die aandachtsgebieden eens in kaart te brengen en .. onder de loep te nemen. Voor veel mensen is dit het begin van een ander en meer evenwichtig leven.

Wanneer je dan ook beseft dat er maximaal 168 uren in een week  zitten (incl.slaaptijd) dan is het dus zaak de juiste keuzes te maken. Waar besteed jij wel en niet tijd en energie aan. Wat levert e.e.a. je op?

Mocht je mijn hulp nodig hebben bij het creëren van een betere BALANS in je leven schroom dan niet om contact met me op te nemen.

Dit geldt ook voor vragen rondom de loopbaan, een andere baan, persoonlijke effectiviteit/efficiency,  timemanagement, balans werk-prive, communicatie en/ of een andere en betere leefstijl.

Leuk wanneer je een ervaring vanuit je eigen (werk)leven deelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *