Schouders eronder om DE baan te vinden!

Schouders eronder om DE baan te vinden!

November 26th, 2013

Als (loopbaan)coach heb ik al heel wat mensen gecoacht naar werk en/of ander werk. Steeds vaker tref ik jonge mensen op mijn pad die hulp nodig hebben op allerlei fronten bij het vinden van werk na of tijdens de studie.

In de directe familiekring maak ik nu met meerdere van onze kinderen mee dat er volop gezocht wordt naar een baan na de studie. En dat is hard werken! Een baan vinden begint al ruim voor het afstuderen. En ze zijn er maar wat druk mee die studenten die naast hun studie ook vaak stage lopen in een bedrijf, scripties schrijven, in besturen van verenigingen en/of als leden actief zijn.

Mijn eigen zoon is nu aan het solliciteren bij een internatonaal bedrijf. Hij is in totaal ongeveer een week bezig met gesprekken voeren in Nederland en deels via skype met mensen die werken voor dat bedrijf in het buitenland. Hij leest van alles dat er over het bedrijf te vinden is, hij bereidt zich voor op de inhoudelijke vragen omtrent zijn kenis die gevraagd wordt voor de functie, hij reist naar het buitenland (heel leuk natuurlijk, verblijf in viersterrenhotel), hij maakt testen, geeft interviews,  enz.

Het is maar goed dat hij timemanagementvaardigheden via mij, zijn moeder, met de paplepel heeft meegekregen. Hij “mist” een week van zijn stageperiode bij een bedrijf in Rotterdam en ook mist hij tijd voor het werken aan zijn scriptie. Daar tegenover staat mogelijk die baan bij dat bedrijf in het buitenland in de richting waarin hij binnenkort afstudeert.

Ook eerder al was hij druk doende met solliciteren bij andere bedrijven. En tijdens het sollicitatietraject worden meerdere rondes doorlopen. Al met al kost het hem veel tijd.

Ook een van de andere kinderen was kort geleden druk met een mogelijk traineeship bij een boeiende organisatie. Hij heeft de nodige gesprekken gevoerd, ook in het buitenland, testen gemaakt, assessments doorstaan, etc. Hij hoopt op een “echte” baan na zijn studie. Lukt dat niet dan gaat hij voor een “stage” na zijn afstuderen in najaar 2014. Een “echte” baan is voor hem lastig te vinden en veelal verloopt het vinden van een job na zijn studie via een stageplaats.

Ook hij verzuchtte dat hij nu wel even genoeg had van alle tijd, effort en energie die gaat zitten in het solliciteren, het je onderscheiden van jezelf t.o.v. van anderen. Hij wilde ook graag weer voldoende tijd aan zijn studie kunnen besteden! Hij vertelde dat er tijdens zijn trip naar het buitenland continue recruiters meeliepen tijdens het gehele werving en selectie programma. Ook op de momenten dat je denkt ongedwongen met je medesollicitanten een biertje te kunnen pakken. Hij vertelde dat deze recruiters op alles letten! Zij letten op je uiterlijk, je kleding, je taalgebruik, omgangsvormen, je drankgebruik, etc. Het was spitsroede lopen. Hij kwam doodmoe en een ervaring rijker thuis en heeft het traject goed doorstaan. Door naar volgende ronde.

Solliciteren is hard werken voor jonge mensen, dat blijkt! En het is best lastig vol te houden zeker wanneer je keer op keer wordt afgewezen. Een blog waarop jonge mensen hun verhaal kwijt kunnen is bijvoorbeeld: http://weblogs.nos.nl/arbeidsmarkt/  In dit blog worden jongeren onder de 30 gevolgd die op zoek zijn naar een baan op de arbeidsmarkt.

Er worden hoge eisen gesteld aan jonge mensen nu er veel (bijna) afgestudeerden  op de arbeidsmarkt zijn en nog komen in een krappe markt. Er worden hoge eisen gesteld op allerlei terreinen. Een goed CV is belangrijk net als werkervaring naast je studie. Dus veel studenten willen wel bijwerken en doen dat vaak ook. Zij ervaren echter dat bijbanen in de studierichting die ze volgen steeds lastiger te vinden zijn. En dat wordt wel vaak gevraagd bij het solliciteren naar een “echte baan”. Ervaring als vrijwilliger opdoen is vaak ook een optie om ervaring op te doen en een netwerk te creeren en ook dat trachten veel studenten te combineren met hun studie en bijbaan.

Studenten wordt aangeraden een LinkedIn account aan te maken. Facebook wordt ook gescand door recruiters dus is het slim te letten op de foto’s en teksten die je op Facebook plaatst. En uiteraard is het aan te raden ook van andere social media mogelijkheden gebruik maken.

Een van onze andere kinderen verzuchtte dat ze maar weinig contacten dacht te gaan krijgen op het LinkedIn account. Het maakte haar bij voorbaat iets onzeker.  Zij vergeleek zich met met mensen met vele jaren werkervaring en 500+ contacten. Gewoon beginnen met een account was ons advies.

Het maken van een CV vraagt oefening. Evenals het voeren van sollicitatiegesprekken. Het besef dat netwerken enorm belangrijk is kan jonge mensen onzeker maken. De dremel voelt voor veel jonge mensen toch hoog om zich te profileren via vormen van social media. Dat je zichtbaarheid vergroot wordt en daarmee je onderscheidend vermogen weet iedereen. Het past mogelijk echter niet (meteen) bij iedereen. Jonge mensen die een start willen maken op de abeidsmarkt hebben mogelijk wel een extra steun in de rug nodig.

Heb jij hulp nodig bij jezelf profileren en solliciteren weet mij dan te vinden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *