Levensreis

Levensreis

October 31st, 2013

Laatst raadde ik een cliënt die ik coach het boek “Op de stroom van verandering ” aan en is geschreven door Sabina A. Spencer en John D. Adams. Helaas is het enkel nog tweedehands te krijgen. Het is een heel toegankelijk boek en geeft vlot veel inzicht in de eigen situatie of die van een (dierbare) ander. Het boek gaat over ingrijpende veranderingen die mensen kunnen doormaken. Ook voor mensen die verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van veranderingsprocessen geeft dit boek veel inzicht in mensen en in processen.

Zelf heb ik dit boek gelezen in 1997 toen ik in een dal terecht was gekomen a.g.v. een burn-out. Ik was toen schoolleider van een groeischool. Daarnaast runde ik, samen met mijn toenmalige man, een gezin met drie kinderen. Later in de tijd heb ik het boek opnieuw gelezen toen ik in mijn werk als Trainer/Coach een pittig veranderingstraject begeleidde in een organisatie. Weerstand (en angst) voor het nieuwe en onbekende speelden vele werknemers toen parten.

Om te kunnen ontwikkelen zijn veranderingen noodzakelijk. Crisismomenten zijn vaak de motor van verandering. Stap voor stap wordt goed beschreven in dit boek welke fasen veranderingsprocessen doorlopen en hoe men in werk- en in privéomstandigheden daarmee succesvol kan leren omgaan.

Bij ingrijpende veranderingen valt te denken aan bijvoorbeeld een scheiding, een ernstige ziekte of ernstig ongeluk, het verlies van een dierbare. Ook ontslag, verandering van baan, kinderen die uit huis gaan of een verhuizing kunnen grote impact hebben op mensen.

Waar niet gauw aan gedacht wordt…ook feestelijke gebeurtenissen zoals een huwelijk of de geboorte van een kindje en belangrijke successen zoals het opzetten van een nieuw bedrijf  kunnen veranderingen blijken te zijn die veel impact kunnen hebben op het leven van mensen.

Wanneer meer inzicht ontstaat in de huidige situatie kan er ook weer energie gestoken worden in de gewenste (nieuwe) situatie. Het gaat bij ingrijpende veranderingen vooral om acceptatie van de huidige situatie waar men in terecht is gekomen en om het vinden van een nieuw en uitdagend (levens)doel. Dan kan men pas weer vol energie het leven vieren.

 

Mensen doorlopen bij grote en ingrijpende veranderingen zeven fases. Die liggen min of meer vast.

Elke fase wordt uitvoerig beschreven en er worden concrete adviezen gegeven hoe elke fase goed te doorleven.

fase 1: een gevoel van onwerkelijkheid.

fase 2: relativeren en ontkennen.

fase 3: de put.

fase 4: het verleden loslaten.

fase 5: onderzoeken van je mogelijkheden.

fase 6: zoeken naar zin en betekenis.

fase 7: integratie.

In dit boek worden suggesties gedaan om op een goede manier met ingrijpende veranderingen (en de fases) om te gaan.

 

Levensreis (door Sabina A. Spencer 1987)

 

Nu ben ik rustiger en vrediger,

ik heb ontdekt hoe ik anders kan leven –

niet in het offer is er schoonheid

maar in het geven.

 

Hoe moeilijk is veranderen,

het ondergaan van al die pijn,

maar als je eenmaal weet wie je bent

zal je leven rijker zijn.

 

Talrijk zullen de vragen

en onvindbaar vaak de antwoorden zijn,

maar de tijd zal het ons leren

en ons hart zal vredig zijn.

 

We zijn hier om te reizen

langs wegen zonder richting,

maar we zullen er moed voor vinden –

liefde is onze bescherming.

 

Onze troost is de natuur

niet macht, status of roem,

we zullen een land vol kleuren zien

in een boom, een vogel, een bloem.

 

In waarachtigheid vinden we vrienden

niet in schone schijn,

maar door te vertrouwen op ons hart en

oprecht onszelf te zijn.

 

Wij zijn hier met een doel

–  de wereld gelukkiger maken –

geloof of leeftijd, ras of kleur

doen daarbij niet ter zake.

 

We hebben het leven gekregen

we zien het niet als ons recht,

we zullen voortgaan in het zonlicht –

de nachtelijke strijd is nu beslecht.

 

Eindeloos zullen we zeeën bevaren

bergen beklimmen, een voor een

en als het opnieuw donker wordt

helpt onze kracht ons er doorheen.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *